Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan kun je vast wel wat bespaartips gebruiken! Welke kosten kun je allemaal aftrekken? En hoe kun je handig en snel besparen op meerwerk en de vele andere klussen? We geven je 7 slimme financiële tips waarmee je flink wat euro’s kunt besparen!
#1 - Bespaar op meerwerk
Het plaatsen van een simpele buitenkraan, aanleggen van een extra stopcontact of het betegelen van je badkamer kan al gauw in de papieren lopen. Check vóór ondertekening van het koopcontract hoeveel geld het scheelt als je het door een andere vakman laat uitvoeren. Of – als je handig bent – zelf gaat doen. Dat scheelt je al gauw honderden euro’s per klus! Let wel: bij eventuele gebreken die daardoor ontstaan ben je dan zelf aansprakelijk.
#2 - Benut de nazorg- & garantieperiode
Kijk bij de oplevering van je huis goed naar de afwerking van de woning. Meld eventuele gebreken direct bij de bouwer. Deze ‘opleverklachten’ moet het bouwbedrijf binnen 3 maanden herstellen. Maak daar (indien nodig) gebruik van! Dat scheelt je later een hoop gedoe en (financiële) narigheid!
Na oplevering van je nieuwbouwwoning gaat de garantieperiode in. Ontdek je in die tijd nog (verborgen) gebreken? Stel de aannemer in gebreke via een (aangetekende) brief. Dan moet het bouwbedrijf de schade - conform contract - alsnog kosteloos herstellen.
Supertip! Maak foto’s van je huis tijdens de bouw...
… Mocht er later sprake zijn van een (verborgen) gebrek en er ontstaat een conflict, dan heb jij in elk geval al bewijsmateriaal. Foto’s maken is ook een praktische manier om vast te leggen waar je elektra- en waterleidingen lopen. Handig voor als je later nog eens een gaatje moet boren 😉
#3 - Maak maximaal gebruik van je aftrekposten
Als je een nieuw huis hebt gekocht, kun je bepaalde kosten (eenmalig) aftrekken van je inkomen. Daardoor krijg je meestal flink wat geld terug! Een aantal voor je op een rij:
• Kosten hypotheekadvies & afsluitprovisie
• Notariskosten hypotheekakte
• Kosten inschrijving van de hypotheek bij het Kadaster
• Bij een bestaande woning: taxatiekosten
• Bouw- en grondrente (onder voorwaarden)
• Rente en financieringskosten nieuwbouwdepot (onder voorwaarden)
• Kosten aanvraag NHG
• Kosten bouwkundig rapport i.v.m. NHG
Let op: de overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar!
Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van het voor jou geldende belastingtarief. Verdien jij (of je partner) veel? Dan krijg je meer terug, dan wanneer je een lager belastingtarief betaalt. Laat je bij het invullen van je aangifte goed informeren, of besteed het uit aan een accountant of belastingadviseur.
Vergelijk hypotheken, onderhandel over de kosten voor het hypotheekadvies. Da’s snel verdiend!
#4 - Geld geleend voor onderhoud of verbouwing? Trek de rente af!
Leen je geld, bijvoorbeeld voor de aanleg van je tuin, een parketvloer, aanschaf van een zonnescherm, cv-ketel of nieuwe keuken? Dan mag je de rentekosten aftrekken. Meer info? Ga naar de website van de Belastingdienst.
#5 - Check de aanbiedingen
Maak al tijdens de bouw een lijstje met alle klusmaterialen en -gereedschappen die je nodig hebt. Check de aanbiedingen bij je favoriete verfspeciaalzaak en koop alvast spullen als ze in de reclame zijn. Je staat versteld hoeveel je daarmee kunt besparen!
#6 - Koop gezamenlijk in
Informeer eens bij je nieuwe buurtjes wat hun wensen zijn, bijvoorbeeld voor de tuin. Wil je – net als zij – bijvoorbeeld een Douglas houten schutting laten plaatsen? Stap samen naar de hout- of tuinspecialist. Wedden dat ‘ie scheutiger is met korting?
Besparen op manuren? Doe het (een deel) zelf!
#7 - Doe het zelf. Of sámen!
Door (een deel van) de klussen zelf te doen, bespaar je enorm op arbeidskosten. Red je dat niet binnen het afgesproken tijdsbestek? Is de klus te groot, of te complex? Schakel een vakman van Zo in je nieuwe huis in en doe een deel van het werk zelf. Denk aan afplakken, schuren, gladmaken van de wanden etc.
Een nieuw huis is natuurlijk he-le-maal te gek, maar er hangt wel een (stevig) prijskaartje aan. Met deze tips wordt verhuizen al een stuk leuker. En goedkoper 😉